5 tips bij het opknappen van je woning
Je hebt waarschijnlijk gehoord dat een oud huis veel werk kan zijn. En je hebt misschien ook gehoord dat het de moeite waard is, want oude huizen zijn meestal goed gebouwd, duurzaam en energiezuinig, wat betekent dat ze generaties lang kunnen meegaan met weinig of geen onderhoud. Maar wat als je huis niet zozeer “oud” is als wel gewoon gedateerd? Wat als je in plaats van in 1900 of vroeger te zijn gebouwd, in een nieuwere constructie uit de jaren 1950 of 1960 woont? Is renoveren nog steeds de tijd en het geld waard als je huis om te beginnen nauwelijks 50 jaar oud was? Hier volgen 5 verbouwtips bij het opknappen van je woning.
1) Ontdoe je van het tapijt
Tapijt berucht voor het vasthouden van geuren. En als je huis ooit waterschade heeft opgelopen, dan weet je hoe snel schimmel zich in die bekleding kan ophopen. Bovendien is tapijt een slechte isolator. Hoe dikker je vloerbedekking in het hele huis is, hoe langer het zal duren om je huis te verwarmen en te koelen. Als er kamers in je huis zijn waar je weinig tijd doorbrengt (zoals een logeerkamer) dan kan het tapijt gerust laten liggen. Maar probeer in de rest van het huis waar mogelijk de kamerbrede tapijten te verwijderen en overweeg in plaats daarvan hardhouten vloeren te leggen.
2) Zorg ervoor dat je huis veilig is
Een renovatie betekent niet veel als je veiligheid geen prioriteit maakt. Als er gevaarlijke materialen in muren of plafonds zitten (zoals asbestisolatie), verwijder die dan volgens de EPA richtlijnen. Herstel alle schade die voor, tijdens en na de verbouwing ontstaat (dit betekent niet alleen lekkende daken en gebarsten vensterbanken repareren, maar ook scheuren in het plaatmateriaal als ze ontstaan). En let op als het gaat om het weghalen van muren in je huis; te veel dragende muren weghalen kan bijvoorbeeld structurele problemen veroorzaken op de lange duur.
3) Werk je keuken bij
Als je niet alle kasten kunt verwijderen, vervang dan op z’n minst het aanrecht en de apparatuur. Als je een gasfornuis hebt, vervang het dan door een strak, goed werkend elektrisch model. Hetzelfde geldt voor elk ander apparaat dat verouderd of inefficiënt lijkt. En als je keuken in het verleden overstroomd is geweest of waterschade heeft gehad, overweeg dan alles wat door vocht is aangetast te vervangen om toekomstige problemen te voorkomen.
4) Denk na over verfkleuren
De kleur die je voor de muren van je huis kiest kan de verkoop ervan in de toekomst bemoeilijken. Bijvoorbeeld: donkere kleuren hebben de neiging kamers kleiner te doen aanvoelen; levendige kleuren (zoals rood en geel) hebben de neiging een “schreeuwende” indruk te maken; en harde kleuren (zoals felle witten en groenen) kunnen koud en steriel overkomen. Maar neutrale verfkleuren kunnen op elk moment bijgewerkt worden zonder de ruimte een nieuwe betekenis te geven.
5) Huur vaklui in
Zelfs als het alleen om een cosmetische update gaat, is het de moeite waard wat hulp in te huren. Hoe duurder je renovatieproject is, hoe waarschijnlijker het is dat je professionele hulp zult willen inhuren voor het herstel van bestaande schade en het verbeteren van de energie-efficiëntie en duurzaamheid waar mogelijk. Zoek eerst een elektricien en werk met hem of haar aan het bijwerken van je verouderde systemen voordat je andere aspecten van je huis aanpakt.
Een oud huis renoveren kan een ontmoedigende taak zijn, maar het is vaak de moeite waard. Met zorgvuldige planning en uitvoering kun je je huis updaten zonder het karakter of de stijl op te offeren. Deze 5 verbouwingstips helpen je op weg bij je renovatieproject!