Alle isolatietechnieken opgelijst
Isoleren is de meest effectieve maatregel die je kan nemen om je woning energiezuiniger te maken. Enerzijds draag je dankzij goede isolatie bij aan een beter klimaat, anderzijds zorgt isolatie voor een hoger wooncomfort en een lagere energierekening. Er zijn verschillende onderdelen van je woning die je kan isoleren. In dit artikel sommen we alle isolatietechnieken per woningonderdeel voor je op. Alle vermelde prijzen zijn richtprijzen, voor een meer correcte prijsschatting vraag je best een offerte aan bij een vakman.
Vloerisolatie
Er zijn twee manieren om je vloer te isoleren.
Vloer isoleren langs onder
Deze methode wordt vaak aangeraden als je een (kruip)kelder hebt. Het isolatiemateriaal wordt tegen het plafond van de kelder geplaatst, waardoor de warmte van de leefruimtes niet naar beneden kan ontsnappen en de koude van de kelder niet naar de leefruimtes kan. Voordelen van deze techniek, zijn dat je de vloer niet hoeft open te breken en geen ruimte verliest in je leefruimte.
Vloer isoleren langs boven
Als je geen kelder hebt, zal je de vloer langs de bovenkant moeten isoleren. Een nadeel hiervan is dat je de bestaande vloer moet openbreken en een nieuwe vloerbedekking moet plaatsen na de isolatiewerken. Eventueel kan je de zowel de vloerisolatie als de nieuwe vloerbekleding op je bestaande vloer plaatsen. Let er wel op dat de vloeropbouw niet te dik wordt. Het is aangeraden om een materiaal met een hoge isolatiewaarde te kiezen, zodat de laag niet te dik wordt.
De kostprijs van vloerisolatie wordt vooral bepaald door het materiaal. Gemiddeld betaal je voor vloerisolatieplaten zo’n 20-25 euro per vierkante meter, voor gespoten PUR ongeveer 30-35 euro per vierkante meter en voor isolatiechape ook 30-35 euro. Voor meer informatie over verschillende materialen kan je terecht bij een isolatiespecialist.
Muurisolatie
Er zijn drie technieken om muurisolatie/gevelisolatie te plaatsen.
Spouwmuurisolatie
Als je een spouwmuur hebt, dan is spouwmuurisolatie de meest aangeraden techniek om je muren te isoleren. Een spouw is de ruimte tussen je buiten- en binnenmuur. Deze methode heeft verschillende voordelen: er zijn geen grote breekwerken nodig en je verliest geen ruimte. Het is wel belangrijk dat de spouw minstens 5 centimeter breed en volledig schoon is.
Buitenmuurisolatie
Als je geen spouwmuur hebt of die niet geschikt is om te isoleren, kan je de muur isoleren langs de buitenkant. Op deze manier verlies je geen ruimte langs binnen en je kan meteen een nieuwe gevelbekleding plaatsen, waardoor je woning een volledig nieuwe look heeft.
Binnenmuurisolatie
De muur langs binnen isoleren is meestal de minst voordelige optie. De werken zijn ingrijpend en je verliest ruimte in je woning. een voordeel is dan weer dat je niet afhankelijk bent van het weer en de werken dus kan spreiden. Bovendien is alle isolatie beter dan geen isolatie. Is het isoleren van je spouwmuur en de buitenzijde van je muur geen optie? Dan is het een zeer goede optie om je binnenmuur te isoleren.
Spouwmuurisolatie zal je gemiddeld zo’n 15-30 euro per vierkante meter kosten, buitenmuurisolatie 100-150 euro en binnenmuurisolatie ongeveer 50 euro.
Zoldervloer- of dakisolatie
Dakisolatie is verplicht. Dit heeft een goede reden: warmte stijgt en langs je dak gaat er zonder (goede) isolatie tot wel 30% warmte verloren. dak- of zoldervloerisolatie is dan ook een effectieve manier om energie te besparen.
Dakisolatie langs binnen
Een voordeel van dakisolatie de binnenkant is dat je dakbedekking gewoon kan blijven bestaan. Deze techniek is zowel bij hellende als platte daken mogelijk, maar omdat de dakconstructie van een plat dak sterk beïnvloed wordt door temperatuurschommelingen, wordt deze methode afgeraden bij platte daken.
Dakisolatie langs buiten
Als je dakbedekking vernieuwd of hersteld moet worden, is dakisolatie langs buiten een goede optie. Het is duurder dan dakisolatie langs binnen, maar je verliest geen ruimte. deze isolatietechniek is een goede optie voor zowel hellende als platte daken.
Zoldervloerisolatie
Als je de zolder niet als leefruimte gebruikt, kan je de zoldervloer isoleren in plaats van het dak. Dit is even effectief.
In de tabel hieronder sommen we de gemiddelde prijs per vierkante meter op voor elk daktype en isolatietechniek.
Daktype | Isolatiewijze | Richtprijs per m² |
Hellend dak | Langs binnen | 20-50 euro |
Hellend dak | Langs buiten | 40-60 euro |
Plat dak | Langs binnen | 25-40 euro |
Plat dak | Langs buiten | 45-100 euro |
Zoldervloer | 20-40 euro |
Twijfel je wat de beste optie is voor jouw situatie? Vraag dan advies aan een expert.
Raamisolatie
Bij het isoleren van je ramen zijn er twee zaken waar je op moet letten
Beglazing
Tegenwoordig wordt steeds gekozen voor hoogrendementsglas. Deze beglazing isoleert tot drie keer beter dan standaard dubbel glas en tot zes keer beter dan enkel glas.
Raamkaders
Ook kwalitatieve raamkaders zijn erg belangrijk. Bekijk de U-waarde van verschillende materialen: hoe lager de U-waarde, hoe beter het materiaal isoleert.
De prijzen hangen sterk af van het type raam en het gekozen materiaal. Vraag een offerte aan een vakman om een prijsschatting voor jouw situatie te verkrijgen.
Kleine isolatiewerken
Ook kleine werken kunnen een groot effect hebben. heb je op dit moment geen budget voor grote isolatiewerken en wil je toch starten met het verduurzamen van je woning? Of zijn de grote isolatiewerken reeds gebeurd en wil je alles tot in de puntjes afwerken? Dan zijn de volgende isolatiewerken ideaal:
- Isoleer je verwarmingsbuizen
- Breng radiatorfolie aan
- Plaats tochtstrippen
Premies en voordelen
Isoleren is een hele investering. Het is het geld waard en je verdient het op termijn terug, maar aan de start van de werken kan de kostprijs je afschrikken. Gelukkig zijn er verschillende premies en (financiële) steun waar je misschien recht op hebt. Bekijk steeds goed alle voorwaarden waar je aan moet voldoen.
Mijn Verbouwpremie
De Mijn Verbouwpremie vervangt sinds 1 juli 2022 de premies van Fluvius en de Vlaamse renovatiepremie. Als je aan de voorwaarden voldoet kan je de premie aanvragen voor vloerisolatie, muurisolatie en dak- of zoldervloerisolatie.
Burenpremie
Als je samen met minstens tien eigenaars van een huis of appartement energiezuinige renovatiewerken uitvoert, heb je recht op gratis begeleiding door een BENOvatiecoach. Deze persoon ondersteunt je bij het uitzoeken en aanvragen van premies en offertes.
EPC-labelpremie
Als je na de renovatie een hoger energielabel op je EPC-attest hebt dan vooraf, heb je recht op de EPC-labelpremie.
Renteloze renovatielening
Nieuwe eigenaars van een woning die het EPC-label binnen de vijf jaar na aankoop, erfenis of schenking sterk willen verbeteren, kunnen tot 60.000 euro renteloos lenen.
Verlaagd btw-tarief
Als je woning ouder dan 10 jaar is, het om een privéwoning gaat en je de werken overlaat aan één aannemer heb je recht op een verlaagd btw-tarief. Je betaalt in dit geval slechts 6% btw.
Gemeentelijke premie
Soms bieden gemeentes extra premies aan. Vraag dit na bij je gemeente.
Wil je meer weten over de verschillende technieken, materialen en prijzen? Contacteer via TrustUp.be een vakman die gespecialiseerd is in isolatie, zij staan je bij van A tot Z.